Loading...
Skip to main content

Nemoci z blahobytu mají na svědomí až 70 % úmrtí na světě. Naučte se jim předcházet

Přehled obsahu

Civilizační onemocnění jsou poměrně novým pojmem. Tyto takzvané nemoci z blahobytu, jako jsou například alergie, kardiovaskulární problémy, nádorová onemocnění nebo deprese, způsobuje moderní uspěchaný a nestřídmý životní styl. Na svědomí dle Světové zdravotnické organizace mají až 70 % úmrtí na světě. Jestli tyto choroby hrozí i vám, lze zjistit z krevních testů. Minimalizovat riziko vzniku pak můžete změnou vlastních návyků.

Civilizační choroby jsou, zjednodušeně řečeno, důsledkem moderní doby. Vyskytují se převážně v rozvinutých zemích světa, i proto se jim také jinak říká nemoci z blahobytu nebo přebytku. Ačkoliv nemají jednotné spouštěče, předpokládá se, že všechny souvisejí s moderním stylem života zejména ve městě. Všechny civilizační choroby jsou chronické, což při jejich léčbě většinou znamená finančně nákladný běh na dlouhou trať.

 

Ohrožený druh: městský člověk

Mezi nejčastější nemoci z blahobytu patří alergie, žaludeční vředy, cukrovka, rakovinové bujení, infarkty, cévní mozkové příhody,  obezita a vysoký tlak. Kromě očividných „strašáků“ se ale mezi tyto choroby řadí například i deprese, úzkosti a fóbie. „Typickou obětí civilizační choroby je nevyspalý člověk z centra města se sedavým zaměstnáním, který do práce dojede autem, na oběd se stravuje v koutcích rychlého občerstvení a přemíru stresu zahání cigaretou, nebo alkoholem. Roli při vzniku nemocí hraje i městské prostředí a jeho znečištěné ovzduší,“ vysvětluje MUDr. Václava Lorencová z laboratoře SYNLAB. 

 

Nestresujte se!

Na civilizační choroby si člověk zadělává zkrátka tím, jak žije.Pokud ale mají tyto nemoci nějakého společného jmenovatele, tak je jím stres. Ačkoliv krátkodobý stres je pro tělo přínosný a vybičuje ho k aktivitě, dlouhodobý stres výrazně snižuje obranyschopnost jedince a zvyšuje riziko vzniku různých druhů onemocnění. Sám o sobě pak může vést i k rozvoji psychosomatických chorob, jako jsou deprese.

 

Kalorické bomby a steaky

Další kategorií jsou nemoci ze špatné výživy. Za častým výskytem obezity, vysokého krevního tlaku či ucpávání cév stojí nesprávná skladba jídelníčku. Lidé si dnes již tolik nevaří z čerstvých surovin, často používají polotovary a potraviny plné chemických konzervantů. Mnohdy se, jen aby ušetřili čas, odbydou v řetězci rychlého občerstvení kalorickou „bombou“ plnou sacharidů a cholesterolu. Příbuzným problémem k obezitě je pak cukrovka. „Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky se s ní v nějaké formě potýká víc než milion Čechů. Ve většině případů jde o takzvaný diabetes 2. typu, na který má hlavní vliv nezdravá výživa, stres a nedostatek pohybu,“ podotýká MUDr. Lorencová. 

 

Alergie ze smogu

Dříve nebyly alergie u lidí tak časté, jako je tomu dnes. Na vině je veliké množství různých látek, se kterými přicházíme během dne do kontaktu. Vznik alergie podporuje například vnější znečištění smogem a výfukovými plyny, vnitřní znečištění používáním aerosolů a nátěrů, aktivní a pasivní kouření nebo nedostatečné větrání. Ruku v ruce s alergiemi jdou i atopické ekzémy a vyrážky.

 

Srdci cigarety a alkohol nesvědčí

Možná největším strašákem Čechů jsou onemocnění srdce, na která podle statistik v tuzemsku umírá každý třetí člověk. „U srdečních a cévních onemocnění obecně hraje kritickou roli zanášení cév, tedy takzvaná ateroskleróza. Na té se v konečném důsledku kromě vysokého krevního tlaku a cholesterolu podílí třeba i kouření a nadměrná konzumace alkoholu,“ varuje Lorencová. 

 

Test předpoví, co hrozí

Pokud chcete zjistit, jestli nějakou z civilizačních chorob máte, či jestli vám nehrozí její vznik, zajděte si na krevní testy. Například laboratoře SYNLAB nabízí balíček vyšetření „Jsem fit“ zaměřený  na ověření funkčního stavu vašich vnitřních orgánů, hladiny cholesterolu nebo rizika cukrovky. O balíček vyšetření můžete požádat na některém z odběrových pracovišť SYNLAB nebo na e-shopu www.eshop-synlab.cz. Stačí k němu jeden odběr krve.

 

Najděte si čas na koníčky a spánek

Ačkoliv v jejich vzniku hraje roli i genetika, můžeme riziko rozvoje civilizačních chorob minimalizovat pouhou změnou životních návyků. Se stresem se nejlépe bojuje aktivním odpočinkem. Někteří preferují třeba jízdu na kole, jiným k duševní pohodě pomáhá procházka. Jakýkoliv aktivní pohyb je obzvlášť dobrý, protože kromě vyčistění hlavy zvýší energetický výdej člověka a protáhne tělo. Ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří také dostatek spánku.

 

Zeleninový salát místo hamburgeru

Pro prevenci nemocí z blahobytu je nezbytné hlídat si také jídelníček. Za jejich vznikem stojí hlavně tučná, přesolená, přeslazená a smažená jídla v kombinaci s přejídáním. „Je proto vhodné na menu zařadit čerstvou zeleninu, ovoce a libové maso. Jídlo by člověk měl konzumovat v menších porcích pravidelně během dne. Jen jednou za čas vyměnit hamburger za zeleninový salát ale nestačí. Na stravu, její pestrost a množství musí člověk myslet cíleně a dlouhodobě,“ míní MUDr. Václava Lorencová. Lidé mají zkrátka vysoký energetický příjem a kvůli nedostatku pohybu nízký výdej, což vede k obezitě, vysokému krevnímu tlaku a může mít za následek poškození cév končící cévní mozkovou příhodou,  nebo infarktem.

Autor

MUDr. Václava Lorencová    

Keywords: civilizační onemocnění, kardiovaskulární onemocnění, krevní testy, zdravá výživa, zdrava vyziva, spánek, onemocnění srdce, stres, alergie

Komentáře a odpovědi

Klikněte zde pro přihlášení a přidání komentáře.
Buďte první, kdo se vyjádří